Kocaeli Körfezi'nde Maviye Döndü Biyolüminesansla Aydınlanan Deniz

BİLİM

İzmit Körfezi'nde, planktonların yoğunlaşması sonucu meydana gelen biyolüminesans olayı, denizin mavi ışıkla parlamasına neden oldu. Plankton adı verilen mikroskobik canlıların çoğalmasıyla oluşan bu etkileyici görüntüler, görenleri büyüledi.

Göz Alıcı Manzara

Hava Forum adlı sosyal medya sayfası, bu ilginç doğa olayını "Kocaeli'nin denizinde biyolüminesanslarla aydınlanma görüntülendi. İşte o anlar..." ifadeleriyle paylaştı.

Biyolüminesans Nedir?

Biyolüminesans, canlı bir varlığın kimyasal yolla ışık üretmesi olarak tanımlanır. Deniz omurgalıları ve omurgasızları, bazı mantarlar ve bakteriler biyolüminesans özelliğine sahiptir. Deniz canlılarının %90'ı bu özelliğe sahiptir ve yaydıkları ışık genellikle yeşil ve mavi tonlardadır. Bu etki, planktonların çoğalmasıyla meydana gelir.

Biyolüminesansın Kimyasal Süreci

Biyolüminesansı sağlayan canlılar, lusiferin ve lusiferaz adlı kimyasalları üretir. Bu kimyasalların tepkimesi sonucu ışık açığa çıkar. Bakterilerde ise biyolüminesans, lux operon adı verilen bir genetik mekanizma tarafından kontrol edilir. Bu doğa olayı, soğuk ışık yayılımı olarak adlandırılır ve ışığın %20'sinden azı termal radyasyona dönüşür.

Deniz Dışında ve Derinliklerde

Biyolüminesans, genellikle derin deniz canlılarında yaygın olarak görülür. Ancak kara biyolüminesansı da bazı böceklerde ve mantarlarda gözlemlenir. Bu doğa olayı, deniz canlılarının yanı sıra kara hayvanlarında da çeşitli renklerde gerçekleşebilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.